poniedziałek, 23 maja 2022; w sklepie jest 4752 produktów
ZALOGUJ SIĘ ZAŁOŻ KONTO

Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy!
Twój schowek jest pusty.
kategorie

Newsletter

Podaj e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach wydawniczych i promocjach zapisz się
Sprawozdanie finansowe za 2021 rok państwowych i samorządowych jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, jednostek samorządu terytorialnego
Nowość

Wojciech Rup

symbol: JBK1451
objętość: 254 str.
format: B5
oprawa: miękka klejona
wydanie: wydanie V, 2022
ISBN: 978-83-7804-791-9
cena:
220,00 zł + 5% VAT
(brutto: 231,00 zł)
dodaj do koszyka
dostępna
dostępność:
publikacja w sprzedaży
wysyłamy w ciągu 24 h
sprawdź koszty dostawy
opis
Praktyczny instruktaż sporządzenia bilansu, rachunku zysków i strat, zestawienia zmian w funduszu jednostki oraz informacji dodatkowej.

Autor – doświadczony praktyk:
  • omawia procedury zamknięcia ksiąg rachunkowych – od czynności ewidencyjnych prowadzonych w ramach zamknięcia ksiąg rachunkowych (wraz ze schematami ewidencji) po inwentaryzację (zasady, przebieg, rozliczenie),
  • szczegółowo charakteryzuje poszczególne części sprawozdania, wzbogacając komentarz podpowiedziami z praktyki, przykładami liczbowymi, schematami ewidencji,
  • omawia sporządzanie sprawozdań finansowych łącznych dla sektora państwowego i jednostek samorządu terytorialnego oraz zasady sporządzania bilansu skonsolidowanego jednostki samorządu terytorialnego,
  • wskazuje, jakie informacje należy podać w informacji dodatkowej, aby wypełnić nowy obowiązek.
Szczególną uwagę poświęcono aspektom praktycznym procedur księgowych obowiązujących przy sporządzaniu sprawozdań, więc różne zagadnienia związane z ewidencją i sprawozdawczością ilustrowane są przykładami liczbowymi i przykładami ewidencji na schematach teowych kont.

W publikacji omówiono również wpływ działań związanych ze zwalczaniem skutków pandemii COVID-19 na dane liczbowe prezentowane w sprawozdaniach finansowych, a także wskazano konieczne dostosowania i ujawnienia w sprawozdaniach finansowych w związku z pandemią COVID-19, m.in. w zakresie wyceny i prezentacji należności budżetowych,  informacji dodatkowej oraz analizy sprawozdań finansowych.
Dodatkowo interpretację niektórych zagadnień wzmocniono odniesieniem do zasad sporządzania sprawozdań budżetowych. Pomocne jest również pokazanie różnic w prezentacji niektórych kategorii finansowych w sprawozdaniu finansowym i sprawozdaniach budżetowych.
o autorze
Wojciech Rup

Wysokiej klasy specjalista rachunkowości budżetowej, posiada uprawnienia biegłego rewidenta. Od wielu lat zajmuje się zawodowo kontrolą finansów publicznych, jest również autorem wielu fachowych publikacji z zakresu gospodarki finansowej i rachunkowości budżetowej.

NAJBLIŻSZA KSIĘGARNIA
zapisz się do newslettera
płatności obsługujepayu
ODDK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa