piątek, 24 stycznia 2020; w sklepie jest 4605 produktów
ZALOGUJ SIĘ ZAŁOŻ KONTO

Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy!
Twój schowek jest pusty.
kategorie

Newsletter

Podaj e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach wydawniczych i promocjach zapisz się
Sprawozdanie finansowe za 2019 rok – państwowych i samorządowych – jednostek budżetowych – samorządowych zakładów budżetowych – jednostek samorządu terytorialnego
Nowość

Wojciech Rup

symbol: JBK1358
objętość: 256 str.
format: B5
oprawa: miękka klejona
wydanie: wydanie III uaktualnione, 2020
ISBN: 978-83-7804-709-4
cena:
180,00 zł + 5% VAT
(brutto: 189,00 zł)
dostępna
dostępność:
publikacja w sprzedaży
wysyłamy w ciągu 24 h
sprawdź koszty dostawy
opis
Praktyczny instruktaż sporządzania bilansu, rachunku zysków i strat, zestawienia zmian w funduszu jednostki oraz informacji dodatkowej

Autor, doświadczony praktyk:
  • omawia procedury zamknięcia ksiąg rachunkowych – od czynności ewidencyjnych prowadzonych w ramach zamknięcia ksiąg rachunkowych (wraz ze schematami ewidencji) po inwentaryzację (zasady, przebieg, rozliczenie),
  • szczegółowo charakteryzuje poszczególne części sprawozdania, wzbogacając komentarz podpowiedziami z praktyki, przykładami liczbowymi, schematami ewidencji,
  • omawia sporządzanie sprawozdań finansowych łącznych dla sektora państwowego i jednostek samorządu terytorialnego oraz zasady sporządzania bilansu skonsolidowanego jednostki samorządu terytorialnego,
  • wskazuje, jakie informacje należy podać w informacji dodatkowej, aby wypełnić nowy obowiązek.
Szczególną uwagę poświęcono aspektom praktycznym procedur księgowych obowiązujących przy sporządzaniu sprawozdań, więc różne zagadnienia związane z ewidencją i sprawozdawczością ilustrowane są przykładami liczbowymi i przykładami ewidencji na schematach teowych kont.

Dodatkowo interpretację niektórych zagadnień wzmocniono odniesieniem do zasad sporządzania sprawozdań budżetowych. Pomocne jest również pokazanie różnic w prezentacji niektórych kategorii finansowych w sprawozdaniu finansowym i sprawozdaniach budżetowych.

Najważniejsze zmiany w wydaniu na 2019 r.:
  • nowe podejście do przekształcenia prawa wieczystego użytkowania gruntu w prawo własności – ewidencja i ujęcie w sprawozdaniach za 2019 r. zgodnie z nowym stanowiskiem Komitetu Standardów Rachunkowości z dnia 11 lutego 2019 r. w sprawie ujęcia, wyceny i prezentacji gruntów przekazanych w użytkowanie wieczyste w sprawozdaniach finansowych jednostek samorządu terytorialnego, a także w sprawie przekształcenia prawa wieczystego użytkowania tych gruntów w prawo własności,
  • omówienie nowej interpretacji dotyczącej wyceny gruntów oddanych w wieczyste użytkowanie  według nowego stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości,
  • praktyczny przykład prezentacji w Informacji dodatkowej danych ustalonych na postawie pozycji innych części sprawozdania, ewidencji bilansowej i pozabilansowej oraz dokumentacji źródłowej,
wprowadzono nowe interpretacje i doprecyzowano dotychczas stosowane sposoby prezentacji niektórych zagadnień
o autorze
Wojciech Rup

Wysokiej klasy specjalista rachunkowości budżetowej, posiada uprawnienia biegłego rewidenta. Od wielu lat zajmuje się zawodowo kontrolą finansów publicznych, jest również autorem wielu fachowych publikacji z zakresu gospodarki finansowej i rachunkowości budżetowej.

NAJBLIŻSZA KSIĘGARNIA
zapisz się do newslettera
płatności obsługujepayu
ODDK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa