wtorek, 29 września 2020; w sklepie jest 4739 produktów
ZALOGUJ SIĘ ZAŁOŻ KONTO

Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy! 
Twój schowek jest pusty.
kategorie

Newsletter

Podaj e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach wydawniczych i promocjach zapisz się
GlobalGAP. Rośliny uprawne. Owoce i warzywa (z suplementem elektronicznym)

dr inż. Małgorzata Sprawka

GlobalGAP. Rośliny uprawne. Owoce i warzywa (z suplementem elektronicznym)

symbol: HAC736e
objętość: 78 str.
format: A4
oprawa: miękka klejona
wydanie: 2011
seria: GlobalGAP
ISBN: 978-83-7804-007-1
cena:
95,00 zł + 5% VAT
(brutto: 99,75 zł)
dostępna
dostępność:
publikacja w sprzedaży
wysyłamy w ciągu 24 h
sprawdź koszty dostawy
opis
W ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na źródło pochodzenia produktu, na warunki, w jakich był uprawiany, i na gwarancje związane z tym pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko zagrożeń, a zmniejsza zaufanie klientów, większość producentów żywności stara się przedstawić dowody swojej umiejętności identyfikowania i nadzorowania zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.

Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard GlobalGAP. Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród rolników. Coraz więcej sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z producentami posiadającymi system bezpieczeństwa dla produkcji pierwotnej.

Niniejsza publikacja adresowana jest do producentów owoców i warzyw. Jej celem jest zapoznanie Czytelników z wymaganiami wersji 4 standardu GlobalGAP. Opracowanie przedstawia także możliwości praktycznego zastosowania standardu, jako narzędzia do stworzenia dokumentacji systemu GlobalGAP – oceny gospodarstw, produkcji owoców i warzyw itd. – są to przykładowe listy kontrolne, które można traktować, jako roboczy arkusz samooceny.

Dołączony do publikacji suplement elektroniczny zawiera zamieszczone w książce listy kontrolne oraz dodatkowo przykłady procedur, instrukcji i formularzy do zapisów, które należy stworzyć podczas wdrażania systemu. Format MS Word umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do własnych potrzeb, wydruk.
 
spis treści
Od Autorki

Definicje

Wstęp

Rozdział I
Wymagania bazowe dla wszystkich gospodarstw
Rozdział II
Wymagania bazowe dla roślin uprawnych
Rozdział III
Wymagania szczegółowe dla owoców i warzyw
Rozdział IV
Przepisy dotyczące zawartości pestycydów w żywności
Rozdział V
Wskazówki praktyczne dotyczące systemu GlobalGAP

Załączniki
Załącznik 1
Lista kontrolna dla modułu AF
Załącznik 2
Lista kontrolna dla modułu CB – rośliny uprawne
Załącznik 3
Lista kontrolna dla modułu FV – owoce i warzywa



o autorze
dr inż. Małgorzata Sprawka

Technolog żywności, absolwentka Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, doktor nauk ekonomicznych z zakresu towaroznawstwa; nauczyciel akademicki, były długoletni główny technolog zakładu przemysłu spożywczego; autorka i współautorka publikacji i prac poświęconych technologii żywności i problematyce HACCP.
NAJBLIŻSZA KSIĘGARNIA
zapisz się do newslettera
płatności obsługujepayu
ODDK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa
ul. Obrońców Westerplatte 32A, 80-317 Gdańsk, tel./faks: (58) 554 29 17   ...więcej »
Opracowanie Prekursor