poniedziałek, 22 grudnia 2014; w sklepie jest 3238 produktów
Nie masz konta – zarejestruj się.
Zaloguj się
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy! 
Twój schowek jest pusty.

Najnowszy katalog

Newsletter

Podaj e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach wydawniczych i promocjach »
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) – wytyczne dobrej praktyki higienicznej (wersja angielsko-polska)

dr hab. Małgorzata Wiśniewska, prof. UG (opracowanie)

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) – wytyczne dobrej praktyki higienicznej (wersja angielsko-polska)

symbol: HAC737
objętość: 100 str.
format: B5
wydanie: 1997
ISBN: 83-71878-86-9

cena:
70,00 zł
+ 5% VAT
(brutto: 73,50 zł)
dodaj do koszyka
wysyłamy w ciągu 24 h
sprawdź koszty dostawy
 
opis
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.

Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
spis treści
WPROWADZENIE
  1. SEKCJA I – CELE
  2. SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
    1. ZAKRES
    2. ZASTOSOWANIE
    3. DEFINICJE
  3. SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
    1. HIGIENA OTOCZENIA
    2. HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
    3. OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
    4. CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
  4. SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
    1. LOKALIZACJA
    2. POMIESZCZENIA I LOKALE
    3. SPRZĘT
    4. URZĄDZENIA
  5. SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
    1. NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
    2. KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
    3. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
    4. PAKOWANIE
    5. WODA
    6. ZARZĄDZANIE I NADZÓR
    7. DOKUMENTACJA I ZAPISY
    8. PROCEDURY WYCOFANIA
  6. SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
    1. UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
    2. PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
    3. SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
    4. NADZÓR NAD ODPADAMI
    5. MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
  7. SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
    1. STAN ZDROWIA
    2. CHOROBY I ZRANIENIA
    3. CZYSTOŚĆ OSOBISTA
    4. ZACHOWANIE PERSONELU
    5. OSOBY ODWIEDZAJĄCE
  8. SEKCJA VIII – TRANSPORT
    1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    2. WYMAGANIA
    3. KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
  9. SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
    1. IDENTYFIKACJA PARTII
    2. INFORMACJA O PRODUKCIE
    3. ZNAKOWANIE
    4. EDUKACJA KONSUMENTA
  10. SEKCJA X – SZKOLENIE
    1. ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    2. PROGRAMY SZKOLENIOWE
    3. INSTRUKTAŻ I NADZÓR
    4. SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
  11. ZAŁĄCZNIK:
    1. SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA



o autorze
dr hab. Małgorzata Wiśniewska, prof. UG

Profesor Uniwersytetu Gdańskiego, gdzie kieruje Zakładem Zarządzania Jakością i Środowiskiem w Katedrze Ekonomiki Przedsiębiorstw na Wydziale Zarządzania UG. Specjalizuje się w problematyce zarządzania jakością i bezpieczeństwa produktu żywnościowego. Jest autorką licznych publikacji poświęconych zagadnieniom jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jej praktycznego zastosowania w sektorze rolno-spożywczym. Ma doświadczenie jako auditor wiodący systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym i prowadzi w tym zakresie szkolenia, współpracując z głównymi jednostkami certyfikacyjnymi w Polsce.
dostępność
dostępnapublikacja w sprzedaży

.

Polecamy także

Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP

dr inż. Jolanta Kowalska, dr inż. Ewa Majewska, prof. dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński, prof. SGGW, mgr inż. Marek R. Zadernowski

Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP

« wstecz
Akceptujemy płatności:
akceptujemy płatności
ODDK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa
ul. Obrońców Westerplatte 32A, 80-317 Gdańsk, tel./faks: (58) 554 29 17, infolinia: 801 080 917   ...więcej »



Opracowanie Prekursor